Rio de JaneiroTvå hela månader (!) senare, men bättre sent än aldrig. Nu kommer en reseskildring från Rio de Janeiro.


Rio, här kommer vi!

Helena vann en resa för två till Rio de Janeiro. Jag fick äran att agera som resekamrat till världens femte största land, Brasilien. Två förväntansfulla tjejer köpte sushi på Arlanda och satte på planet som styrde nosan till Sao Paulo. Vi planerade de första dagarna och längtade efter att få känna Copacabanas lena sand under våra fötter och smaka på svalkande nypressade fruktjuicer. Så var vi plötsligt där på den mytomspunna stranden Copacabana. Vi borrade ner fötterna djupt i sanden och försökte ta in alla intryck.A & H med en kall kokosnöt

Det var precis som vi hade läst. Len sand, soldyrkare i stringbikinis som badar eller joggar, mängder av glada turister, påflugna försäljare som vill tjäna sitt levebröd och folk överallt, överallt, överallt som surfar, spelar fotboll eller volleyboll. Det var med nöd och näppe som vi hittade en kvadratmeter sandtomt till vår förfogande. Det var också med möda att bada eftersom vågorna var så starka, men temperaturen var verkligen behaglig.


   H med vågorna

Vi förstod att det var semestertider för brasilianare och givetvis sökte de sig till stranden. Därmed försvinner turister som vi i mängden bland dem. Det var stora sällskap som festade i anden. Överallt var det solbrända kroppar, smala som mulliga, och mängder av mat och dryck, allt fråm grillspett, majskolvar till glass och urgröpta kokosnötter och ananasfrukter säkert fulla med sprit ( caipirinha?!) och fruktkött. Proppfullt, med andra ord, men vi klagade verkligen inte. Sol, havsutsikt och VÄRME!


A & H på sockertoppen

Redan andra dagen tog vi oss upp med linbanan på den berömda Sockertoppen, hela 396 meter ovanför Atlanten var vyn bedårande. Vi instämde med dem som menar att Rio de Janeiro är en av världens vackraste städer. De olika stadsdelarna är hoptryckta mellan höga kullar inlindade i regnskog och därmemellan bebyggelse. För att inte tala om hur havet glittrar förföriskt och de världsberömda stränderna Copacabana och Ipanema som sträcker sig på ett inbjudande sätt. Till och med kåkstäderna på bergssluttningarna är vackra på håll. Tyvärr vågade vi inte oss riktigt att åka dit, men också för att vi fick välja och prioritera lite vad vi skulle se på några dagar.
Vi fick veta att staden hade Sydamerikas största shoppingcentrum, Barra Shopping som hade över 700 butiker utanför Rio och vi som två inbitna shopper tog oss dit med taxi. Tyvärr visade det sig att de hade STÄNGT eftersom det var karnevaltider! Vi trodde inte det var sant, men mer kunde vi inte göra än att ta oss ett stopp vid Hard Rock Café på vägen och åtnjöt en god middag istället. Därmed kanske vi slapp länsa resekassan?! Vi var till början lite tveksamma om vi skulle köpa biljetter till karnevalen. Det var verkligen inte billigt, men vi resonerade också att vi kanske aldrig kommer till Rio under samma tid igen, - karnevalen pågår bara i fyra dagar och det är 35 sambaskolor som tävlar mot varandra och en parad tar många timmar med start kl 21.00 på kvällen. Vi fick biljetter till sektor 3, och det var ett mycket gott val.


Två karnevaltjejer

När paraden väl började fotograferade vi och sade till varandra hela tiden- titta där, titta - otroligt - vilka färger - vilken show - men allvar, när tar det här slut? Tusentals, tusentals med vackra människor som log, dansade och verkligen bjöd till sig. Det var MAGFINIKT!! Vi har aldrig skådat något liknande och det var definitivt ett minne för livet.

   
Den otroliga karnevalen med glittrande detaljer och färger


Givetvis tog vi oss till världens största fotbollsstadion och Pelé andra hem. Vi såg en match, men det var mer spännande att betrakta den väldiga stadion från våra nötta stolar på läktarplatsen och tittade på gräset som så många kända profiler har nött.


A & H på fotbollsmatch

En sevärdhet vi inte missade var att åka upp till Puckeltoppen, Corcovado, för att på nära håll beskåda kristusstatyn. Vid toppstationen återstod ca 200 trappsteg. Corcovado är 704 meter hög och själva Kristusstatun, Cristo Redentor, är 37 meter. Utsikten var minst lika otrolig som på Sockertoppen.

                          
A & H med Kristus

De sista dagarna tillbringade Helena på stranden och grillade sig medan jag låg i sängen på hotellet med ett riktligt illamående. Jag var GRÖN i ansiktet. Det var dock av en god anledning - jag visste att jag ska bli mamma, men de första symtomen kunde ju ha kommit lite senare, men man kan ju inte styra precis allt i livet själv.

Tack Helena för en mycket meningsfull resa tillsammans!

Alexandra