Året 2009


ÅRETS HÄNDELSE: Oscar åkte slalom för första gången. Vi var i Romme och trodde att vi skulle tillbringa mest av tiden i pulkabacken, men snacka om att ha fel. Det var häftigt! Och vi ser fram emot många skiddagar till 2010.

ÅRETS PROJEKT: Det har inte blivit något större projekt med huset i och med vi valt att använda vår lediga tid tillsammans med Oscar, men vi medger att vissa saker behöver bli färdiga, som till exempel lister och valven mellan kök och vardagsrum, så det blir en utmaning till 2010 att ta itu med dessa och vi har bestämt att fixa de här punkterna innan ett nytt projekt etableras (tak och badrum). Det måste vi se till att följa.

ÅRETS RESA: Jag måste säga Tokyo, Japan, även om det var i tjänsten. Riktigt intressant att besöka världens största stad. Bara det var en upplevelse. Och smaka på japansk sushi!

ÅRETS SLIT: Att vara lärare är inte alltid det lättaste, man vill lyckas med v a r e n d a lektion, men ibland är det inte alltid så lätt att få med elever på tåget och så har jag också varit extra trött i höst. Jag hoppas det ska bli lättare till våren.

ÅRETS PLAGG: Röd kappa från H&M.

ÅRETS BOK: En självbiografi om Christer Fuglesang. Vilken man!

ÅRETS FILM: "Män som hatar kvinnor" och "Slum dog millionare".

ÅRETS KÖP:
 Plasma tv- det var egentligen mer Marcus grej, men jag medger att det är mycket roligare att titta på en finare och större tv. Dessutom är det faktiskt lite roligare med HD, särskilt när man tittar på vackra rese,-och naturprogram. 

ÅRETS LYCKA: Oscar och Marcus förtjänar alltid den här platsen. Att lillkusinen Albin kom till de lyckliga föräldrarna Jessika och Lars är också en lycka att se. Att känna jag har fina vänner runt om mig som finns för mig under året är också en annan lycka jag fått känna extra mycket i år.

ÅRETS SORG: Att farmor inte längre finns på jorden. Det känns fortfarande väldigt konstigt.

ÅRETS FÖRÄNDRING: Oscars språk. Nu kan han miljoner ord och tecken känns det som.

ÅRETS ALEXANDRA: Har inte lyckats till en regelbunden träning. Känt av mer trötthet och tyngd men det ska jag försöka ändra på till nästa år. Varit en mycket lycklig mamma till Oscar. Vilken grej!

NÄSTA ÅRS FÖRHOPPNING: Det är mycket man hoppas. Det allra viktigaste, är förstås att alla nära och kära ska må bra och har det bra. Mycket kvalitétstid med familjen och kanske en utlandsresa?

Allt gott med 2010 önskar jag er alla från en vackert vinterklädd Lillån. Gott nytt år!

Kram Miss Fyrverkerier

Julängeln hämtade min farmor

på juldagen. Amerikanerna firar ju jul på juldagen, och jag tror det är för att farmor alltid älskat jul så mycket som julängeln valde att hämta henne på kvällen. Det är så sorgligt att hon gått ur tiden, samtidigt som jag vet det är del av livets gång. Hon blev trots allt 94 år, och har haft ett mycket långt liv. Hon var en aktningsvärd kvinna, en klass för sig, med mycket humor och glädje. Hon var en livsnjutare, det var från henne jag fått en stor portion livsglädje. Jag är glad att jag fått lära känna henne som vuxen och trots att hon tappat mycket minne de senaste åren så kunde jag alltid se att hon var generöst glad när vi träffades. Alltid.


Farmors härliga möte med Oscar julen 2007

Det har ändå inte undangått att jag tänkt extra mycket på henne i jul och med nyheten slutar detta år på ett ledsamt sätt.

Farmor, Marna Brower Royal, jag är glad att jag är ditt barnbarn.

Vila i frid, Mema.

Alexandra


Julstämning i sin enkelhet

Vi gjorde vårt första pepparkakhus. Det var inte lätt har vi förstått, men det var roligt. Allra roligast tyckte Oscar var att lägga på alla nonstop på taket. Jag tror nog att några stycken slank ner i Oscars mun. Och så är julgranen klädd. Lite Piff och Puff-stil och ungefär som ifjol, men själva granen är mycket finare i år. Igen, jag älskar jul, och det allra bästa med den är att alla i familjen uppskattar den så mycket som jag gör. Och då handlar det verkligen inte om klappar utan att få känna sig älskad av nära och kära. Det är definitivt prio ett. 

 

Oscar: först ska glöggen uppvärmas innan granklädningenFotograf: OscarOscar: Först ljusslingor, sen glitter sen........kulor....och så istappen.Vår julgran 2009

 

Och så överraskade M med en ljusslinga ute i trädgården....

Pepparkakhuset på Ryssängen

Min nya favorit: vättar från Åsas Tomtebod

Och så doftar det jul.....

Kram Miss husmor


Så där ja!

Julledigheten med den där nästan obligatoriska lärarförkylningen till trots njuter vi alla tre till fullo av tiden tillsammans och det är så vintrigt vackert ute. Vi bor ju som bekant alldeles bredvid skogen och det är nästan som en meditation att betrakta snöiga grenar från vardagsrummets fönster. Oscar har ritat till tomten. Han räknar med hjälp av sin spiderman chokladjulkalander dagar tills tomten kommer. Han har förstått att man bara fick öppna en lucka och äta endast en chokladbit varje dag. I morse utbrast han: BARA fyra dagar kvar!

Chokladkola har tillagats i köket igår. Lagom seg och god! Gravat lax i morse. Ingen stress här inte. Och det viktigaste är att julgranen är inköpt! Den står faktiskt i vardagsrummet alldeles framför mig. Till min lycka. Vi väntar tills det mörknar, och med juldoftande glögg i våra muggar ska vi klä på den. En bild på årets gran utlovas på bloggen.

Koziol gör roliga grejer. Lite retrokänsla får man när man tittar på deras produkter. Till exempel en våningsfat som jag tittat på länge men aldrig stoppat i min shoppingbag. Röd ska det vara, även om det finns i många andra fina färger, men i mitt hem så passar den där röda allra bäst. Visst, juligt just nu, men även övrigt av tiden på året. För några veckor sedan kom en vän hem till oss med den. I röd. Va? Visste hon?

Hur som helst så är våningsfaten perfekt för servering av småkakor, praliner, frukt och andra delikatesser. Man kan också ta isär i flera delar för att bygga ett mindre fat, eller för förvaring.Kram Miss Koziol


Världens bästa yrke?

Den senaste tiden har det kommit ett gäng "gamla" elever och hälsat på, och det är alltid lika kul! Eller så har man träffat dem på annat håll. Ni är varmt välkomna, så! Och så har man en mycket trevlig lärarkandidat som också råkar vara en gammal elev här hos oss. Det är ju en vanlig företeelse i en liten värld som vår att man råkar på varandra relativt ofta, men som min mamma alltid sagt: man ska alltid sköta sig för man vet ju aldrig vem man talar med.
Jag återvände ju själv till min gamla skola som nyexaminerad lärare, så det var nog tur att jag skötte mig ganska bra på gymnasiet för jag anade aldrig att min religionlärare en dag skulle bli min chef.

Tänk... När man är 67(-isch) och går i pension, hur många människor kommer man inte att ha lärt känna då, tack vare sitt yrke?

Det är ju helt galet..

Nu tillbaka till rättningen.

Kram Lärarinnan

December

Ja. Tiden går ju fort. Jul snart här. Till min och Oscars stora glädje. Och faktiskt till Marcus också. Äntligen!

Jag vet inte om det har med åldern att göra. Men julpyntandet startade redan i onsdags. Det vill säga tidigare än någonsin. Åtminstone i tankarna. Marcus börjar faktiskt gilla julen riktigt mycket, men tycker jag var tokig som började fundera redan då. Nåväl, när Marcus fiskade i söndags var det ju fritt fram att göra en djupdykning ner i kartongerna märkta jul, och pyntade. Jag har deklarerat för Marcus att jag tycker det är dags för våra träd i trädgården att uppleva lite ljus och jul. Alltså införskaffa ljusslingor och klä runt trädgrenarna. Marcus har inte uttryckt ett ja men inte ett nej heller.

Julgrandiskussionen har redan startat. Det blir i allafall inte julgraninköp så sent som den 23:e, men inte heller så tidigt som vid tredje adventen som är min utgångspunkt vid förhandlingen.

Jag har inte visat någon bild från Japan. Det är lite svårt i och med jag fotograferade det mesta i tjänsten, och på de flesta bilderna kan man se skolungdomar, antingen våra eller japanernas, så det kan man inte visa offentligt, men några sk. ego-bilder går ju i och för sig att visa. Ja, jag kan summera så här väldigt kort och enkelt: en mycket intressant och minnesvärd arbetsvecka. En verkligen fin förmån att få se så mycket genom sitt jobb. Really!


Alexandra efter den långa flygresanAlexandra tolkar


Alexandra klädd i kimono (mannekängar för grabbarna!)


I himmelriket!


En kär återträff, jag och Yasu efter 7 år!


Alexandra dokumenterar och filmar


Alexandra med egenvikta Origami

Origami kommer av de japanska orden oru, som betyder "att vika", och kami, som betyder "papper". Man kan vika alla möjliga sorters figurer, t ex geometriska former, djur eller askar. Tranan sägs även ha speciella krafter. Viker man tusen tranor så går ens önskan i uppfyllelse. Man kan ge tusen tranor till någon som är sjuk för att den ska bli frisk fortare. Tranan är även en fredssymbol. Mängder av tranor las i fredsparkerna i Hiroshima och Nagasaki som en påminnelse om atombomberna.

Kram Miss Trana