USA 2010

Nu är vi hemkomna sedan en vecka tillbaka efter en mycket bra USA-vistelse denna gång. Huvudmålet med resan var att slutligen få chansen att säga farväl till en anmärkningsvärd kvinna, Marna Brower Royal, min farmor. Även om hon nått en mycket hög ålder så var det svårt. Jag, farbror Prentice, bror Stephen och syster Mary åkte en mycket vacker kväll i en segelbåt och skulle sprida ut hennes aska i havet. Askan har förvarats i en whiskyflaska fram till denna dag. Hennes favoritdryck. Vi skrev våra sista ord till henne på varsin snäcka och tog fram lite aska i snäckskålen och lät sedan snäckorna flyta i det vida havet nära Yatchklubben som farmor älskade. Och så skålade vi. Med farmors favoritwhisky. Jag har aldrig varit med om något så vackert. Så vackert.

Hon var en vacker kvinna som älskade livet. Hon var mycket positiv som person och ville jämt ha roligt. Hon tyckte om att njuta och var också mycket givmild och generös. Och så älskade hon whisky. Hon glömde aldrig mina födelsedagar och skickade alltid små presenter till mig och skrev många brev och då bad jag alltid min mamma teckna vad det stod i breven flera gånger när dom kom med posten. Det var fantastiskt hur mycket hon försökte visa att hon fanns när jag växte upp trots att hon bodde en halv jordklot bort från sitt tredje barnbarn. Jag har fått så mycket från henne och då menar jag till exempel det sätt hon såg på livet och generositeten är ett egenskap jag gärna vill bära med mig i livet. Jag har dock inte lärt mig älska whisky. Inte än. Jag blir så varm inombords att stå här och se vilken fin familj farmor har och jag är säker på att hon skålar med pappa nu, med whisky förstås. Tack.

Detta var innehållet i mitt tal på begravningen och jag är väldigt tacksam att jag fick tolk på plats och det gick förvånadsvärt bra att använda ASL, så nog har jag ganska mycket av det språket kvar sedan jag studerade på Gallaudet 2002.

Det var mycket bra tid i Boston, mycket umgänge med familjerna. Sedan åkte jag, Marcus och Oscar till Florida för en vecka semester "tu man hand" och njöt varenda dag i Key West där Oscar i princip bodde i vattnet. Vi kan inte vara mer än nöjda med resan och ser fram emot några sommarveckor i Sverige, för även om Key West har tropisk värme, palmer, turkosblått hav och kritvita sandstränder så älskar vi svensk sommar med ljusa sommarkvällar, ja, så länge det inte regnar alltför mycket.


Vi tre på stranden i Boston


Jag och min goa bror Stephen


 farväl till mamma och farmorOscar med kusinerna


Kusinerna Royal/Little innan minnestunden


Lilla familjen Royal/Karlsson innan minnestunden


Jag och min vackra syster Mary


Oscar i Key West


Hej då Amerika

Kram Miss Sommar